Bewaren kip en pluimvee

Aankoop van kip en pluimvee

Als u boodschappen doet, is het – vooral op een zomerse dag – verstandig kip, kalkoen of wild als laatste te kopen en mee te nemen in een koeltas en/of koelbox. Een veel gemaakte fout is om na een bezoek aan de poelier het vlees in de auto te leggen en daarna de overige boodschappen te doen.

Bewaren

Kip en pluimvee bewaren doet u uitsluitend in de koelkast of diepvries. Leg de verse producten na thuiskomst altijd onmiddellijk  in de koelkast. De ideale temperatuur ligt tussen de -2 en +4°C. Kies bij voorkeur een plaats laag in de koelkast, omdat het daar het koudst is. Leg de verpakking geopend of trek een gaatje in de verpakking zodat de lucht erbij kan. Houd poeliersproducten zoals kip altijd gescheiden van overige vleessoorten. Gebruik uw verse pluimveevlees binnen 3 dagen na aankoop.

In de keuken

Ter voorkoming van zgn. kruisbesmetting dient u na aanraking met het pluimveevlees, de snijplank, het gebruikte mes en dergelijke, inclusief uw handen goed schoon te maken.

Ontdooien

Laat bevroren vlees zoals kip altijd 24 uur in de koelkast ontdooien. Indien mogelijk de oorspronkelijke verpakking wegnemen, het vlees in een vergiet leggen en de bovenzijde afdekken. Gooi het lekvocht altijd weg. Gebruik dit dus nooit voor soep of saus! Dep het vlees voor de bereiding ‘droog’ met keukenpapier om spatten tijdens het braden te voorkomen.

Bereiding

Voor de bereiding van kip en pluimvee is het erg belangrijk dat u ervoor zorgt dat het gerecht te allen tijde door en door gaar is (speciaal bij bbq!) U kunt zien of het vlees gaar is als dit niet meer doorschijnend is maar wit en als u erin prikt met een vork er helder vleessap uitkomt, het vlees is niet gaar als het vrijkomende vocht licht roze gekleurd is. Verder laat goed gaar vlees gemakkelijk los van het bot. Bij de bereiding moet wel geprobeerd worden uitdroging te voorkomen.

Bij het marineren van kip is het belangrijk dat u een goed afsluitbare koelkastdoos gebruikt en deze onderin de koelkast plaatst.

5 dingen die je absoluut niet moet doen bij kip bereiden

1. Kip ontdooien op kamertemperatuur

Vergeet wat mensen je in het verleden hebben verteld – je moet kip nooit op kamertemperatuur ontdooien.

In plaats daarvan kun je het beter de dag van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast ontdooien. Het vermindert het risico op salmonella en/of andere besmetting met bacteriën.

2. Te veel of te weinig kruiden?

Kip heeft van zichzelf een heel milde smaak. Het is daarom belangrijk om de kip met goede kruiden en specerijen te bereiden.

Zout en peper zijn essentieel, maar er zijn veel andere smaken die ook lekker zijn als je kip klaar maakt. Voor de kippenborst en -dijen, raad ik een marinade van sojasaus, honing en knoflook aan. Het resultaat is om je vingers bij af te likken.

3. De kip omdraaien

Als je de kip klaar maakt in een koekenpan is het belangrijk om de kip te laten bakken zonder deze te veel of te vaak om te draaien. Op deze manier krijgt de kip dat lekkere ´gouden´ knapperige randje.

Een andere tip is om nooit meer dan twee derde van de kip de bedekken als je deze bakt. Wat er gebeurt als je dat doet is dat het af koelt en dan kook je de kip meer in plaats van dat je de kip bakt.

4. De regel over het vel en de botten verwijderen voor het bereiden

Dit is ook fout! Het vel en de botten van de kip dragen bij aan de smaak – de meeste kippen bouillon worden gemaakt met alleen botten en vel.

Hoewel de kippen botjes fantastisch zijn om soepen op smaak te krijgen, is het vel goed voor als je de kip in de oven klaarmaakt. De huid is doorgaans wat de kip lekker sappig maakt, dus zelfs als je het niet lekker vindt om het velletje te eten, is het beter om die pas na het bereiden eraf te halen.

5. Werken thermometers echt?

Jazeker! Zoals we weten wordt kip makkelijk droog tijdens het klaar maken. Daarom is het erg handig om een thermometer te gebruiken.

Of eigenlijk, het is bijna onmogelijk de kip te laten mislukken als je er een gebruikt.

De temperatuur in de kippenborst moet 60 graden zijn, terwijl kippen dijen ruim 75 graden moeten zijn, omdat het vlees wat donkerder is.

8 gemakkelijke marinades die perfect zijn voor kip

Het kan een goed idee zijn om verschillende marinades te hebben om uit te kiezen als je wilt variëren in je menu en de gasten nieuwe en opwindende smaakervaringen wilt geven met kip. En gelukkig zijn er vele marinades die perfect zijn voor kip.

Wij hebben 8 gemakkelijke marinades voor kip geselecteerd, die jou wat inspiratie kunnen geven voor jouw keuken.

 

1. Citroen & Peper

Citroen gaat goed samen met kip, en daarom is Citroen & Peper marinade en gegarandeerde winnaar. Meng citroensap en zeste met geperste knoflook, zeezout, olijfolie en gemalen zwarte peper en laat de marinade minimaal 30 minuten rusten. Perfect, voor kip in de oven bijvoorbeeld!

 

2. Jamaican Jerk

Je kan je gasten ook naar de Cariben sturen met een smakelijke Jamaican Jerk marinade. Graaf in je kruidenpotten en meng zwarte peper, cayennepeper, chili, kurkuma, piment, gember, tijm, paprika, zout en suiker. Voeg ui, knoflook en olijfolie toe. Een exotische smaakervaring die aangepast kan worden naar wens.

 

3. Teriyaki

Je hebt niet zoveel ingrediënten nodig als je de Teriyaki marinade van Japanse origine wilt maken. Meng soja en witte wijnazijn met honing, arachideolie, sesamolie, komijn, gember en knoflook en zet het in de koelkast. Zeer geschikt voor de barbecue en gefrituurde kip!

 

4. Honing & Mosterd

Met slechts vijf ingrediënten kan je een romige en heerlijke marinade van Honing & Mosterd maken. Meng honing en look met appelazijn, Dijonmosterd en olijfolie. Deze marinade voegt niet alleen veel smaak toe aan de kip. Het maakt het vlees ook zachter!

 

5. BBQ met Stukjes Jalapeno

Geef de kip een zoete, pikante en gerookte smaak met een heerlijke BBQ-marinade met stukjes Jalapeno. Neem je favoriete BBQ-marinade en voeg wat fijngesneden look toe, samen met de stukjes jalapeno en misschien wat sambal oelek. Proef en pas aan totdat je de goede combinatie tussen zoet en pikant vindt. Een krachtige marinade, die geschikt is voor barbecue!

 

6. Pesto

Kip met pesto is altijd een succes en je kan kiezen tussen de gemakkelijke of de zeer gemakkelijke oplossing. De gemakkelijke oplossing is een huisgemaakte groene pesto met basilicum, look, olijfolie, Parmezaan en pijnboompitten. De zeer gemakkelijke oplossing is dat je simpelweg een groene pesto in pot koopt. Het maakt niet uit wat je doet, want het zal geweldig smaken bij de kip!

 

7. Tandoori

De Tandoori marinade met inspiratie uit Indië heeft yoghurt als een van de belangrijkste ingrediënten. De andere ingrediënten zijn gember, garam masala, komijn, zout, peper, koriander, kaneel, paprika en cayennepeper, die gemengd moeten worden met ui, knoflook, olie, citroensap en de yoghurt. Als je weinig tijd hebt, kan Tandoori ook gekocht worden als een klaargemaakte marinade bij de horecagroothandel.

 

8. Sweet Chili Kokosnoot

Het is geen toeval dat sweet chilisaus in het Thais “dipsaus voor kip” heet. Kip en zoete chilisaus zijn gewoon perfect samen en deze makkelijke Sweet Chili Kokosnoot marinade is geen uitzondering. Meng simpelweg deze drie ingrediënten: zoete chilisaus, kokosmelk en limoensap. Een gemakkelijke manier om de kip een authentieke toets van Azië te geven.